23. júna 2016

Krehké orechové rožteky


Tieto vynikajúce rožteky robievala moja babička vždy, keď sme u nej boli v lete na prázdninách. Zakaždým sa po nich zaprášilo. Naučila som sa ich od nej.

Zoznam surovín

Na cesto potrebujeme:
  • 500 g polohrubej múky 
  • 40 g droždia
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 1/2 balíčka prášku do pečiva
  • 200 ml oleja
  • štipka soli 
Na náplň potrebujeme:
  • 200 g orechov 
  • 150 g práškového cukru
  • 50 g hrozienok
  • 150 ml horúceho mlieka
Postup: 
  1. Múku, rozdrobené droždie, žĺtky, práškový cukor, mlieko, prášok do pečiva, olej a štipku soli dáme do misy a vypracujeme cesto. Cesto miesime asi 15 minút.
  2. Pripravené cesto rozdelíme na 8 dielikov.
  3. Každý diel rozvaľkáme natenko. Dieliky rozrežeme na 8 trojuholníkov, na ktoré dáme plnku.
  4. Diely skrútime a sformujeme rožteky.
  5. Rozložíme ich na plech ďalej od seba, natrieme vajíčkom a necháme na teplom miesto kysnúť asi 45 minút. 
  6. Rožteky pečieme do zlatohneda pri teplote 180 stupňov asi 10 - 15 minút. 
  7. (Rožteky môže plniť tiež makom, tvarohom alebo lekvárom)

@magdalena.cervenanska.maggieart


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára