15. septembra 2016

Ťahaná štrúdľa


Pri príprave ťahaného štrúdľového cesta je potrebná kvalitná múka, ktorá by mala byť hladká s vysokým obsahom lepku. Spracované cesto na štrúdľu by malo byť vláčne a pružné. Pokiaľ je cesto príliš suché, pridáme trocha vody. Čím dlhšie cesto spracúvame, tým lepšie sa ťahá.

Zoznam surovín

Na cesto potrebujeme:

  • 300 g hladkej múky 
  • štipku soli
  • štipku práškového cukru
  • 1 PL oleja
  • 1 PL octu 
  • vlažnú vodu
Na náplň potrebujeme:
  • zavárané višne
  • mletý mak
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 PL cukru
  • 100 g masla
Postup
  1. Múku, soľ, cukor, olej, ocot a vodu vymiesime na mäkké, hladké a poddajné cesto.
  2. Cesto necháme odstáť pri izbovej teplote cca hodinu.
  3. Medzitým si pripravíme náplň. V menšej miske zmiešame mak, višne, cukor.
  4. Po hodinke cesto na dobre pomúčenej plachte ťaháme od stredu po okraje asi na dĺžku 1 m. 
  5. (Štrúdľové cesto sa spravidla vyťahuje na pomúčenom obruse, aby sa po naplnení ľahšie rolovalo)
  6. Takto pripravené cesto pokropíme rozpusteným maslom, naplníme plnkou a zavinieme. 
  7. Konce cesta stlačíme, aby plnka pri pečení nevytiekla.
  8. Štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov a pečieme asi 5 minút, potom teplotu znížime na 190 stupňov a ďalej pečieme asi 40 minút. 
  9. Aby bola štrúdľa krehká, po upečení ju potrieme rozpusteným maslom.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára